12 Vaararrangementen Scheepsbouwer route

Voor de liefhebbers van scheepsbouw

De Scheepsbouwer route is voor maritiem geïnteresseerden een mooi arrangement. Intussen heeft Friesland een lange historie in de scheepsbouw. Vroeger vond de scheepsbouw in Friesland in meer dan 70 steden en dorpen plaats. Daardoor onstond er een grote variëteit van schepen, zoals schouwen, aken, smakken, Friese jachten, schuiten, tjalken en pramen werden op de Friese scheepswerven gebouwd.

Daarentegen kende Sneek relatief weinig werven en hellingen. Toch worden heden ten dage nog traditionele schepen gebouwd, onderhouden en gerestaureerd.

Wat ga je bekijken?

Je bezoekt Houtzaagmolen De Rat *), net even buiten Sneek. Er is in 2011 een IJlster “houten bok” gebouwd en te water gelaten. Vroeger was de houten Bok een veel gebruikt transportmiddel voor op het water. Een houten praam, waarmee gemakkelijk kon worden aangemeerd in de weilanden en bij de wallekant in de stad IJlst. Daarom gebruikten de boeren de Bok als vervoermiddel voor vee en hooi en mest. Ook de houthandel gebruikte de Bok, om balken en planken af te leveren bij de boerderijen die alleen over water bereikbaar waren.
*) De molen is niet toegankelijk op zondag, maandag en dinsdag.

En wat nog meer?

Voorts bezoek je ook Jachtwerf Wind en Water in Heeg. Zij bouwen en restaureren op ambachtelijke wijze de traditionele ronde jachten van massief eiken. Gangen en berghouten worden met vuur exact in de juiste kromming gebrand. Een kunst die veel ervaring vereist en maar weinigen goed verstaan. Zij verstaan de taal van hout, hebben oog voor lijn en liefde voor zeilen. Kortom, zij brengen oude schepen tot leven. 

Scheepswerf Joh. van der Meulen ligt op de route terug naar Sneek. Deze jachtwerf bestaat al meer dan 135 jaar. Op de werf zijn ruim 300 schepen gebouwd en gerestaureerd, voornamelijk traditionele houten ronde en platbodemjachten. We varen in de kom van de werf waar de traditionele scheepshelling is te zien en de oude houten jachten liggen.

Terwijl je van een drankje geniet, varen we de stad Sneek weer binnen. Ook een scheepsbittertje zal tijdens deze Scheepsbouwer route niet ontbreken.

Programma:
11:00 uur varen vanaf de opstapplaats.
11:30 uur bezoek aan de houtzaagmolen en houtzagerij.
12:00 uur varen door de polders.
13:00 uur bezoek bij de scheepswerven.
14:00 uur aankomst in Sneek.

Prijs voor motorschip Mark Twain, inclusief lunch, 2 non-alcoholische consumpties, scheepsbittertje, bezoek aan houtzaagmolen “de Rat” en bezoek bij een traditionele jachtwerf:
€ 57,00 per persoon op basis van 8 personen.
€ 73,00
per persoon op basis van 6 personen.
€ 84,00 per persoon op basis van 4 personen.
€ 144,00 per persoon op basis van 2 personen.
Overige drankjes dienen apart te worden afgerekend.

Prijs voor sloep Caprice: op aanvraag.