12 Vaararrangementen Rondje Sneek-IJlst

Een juweeltje!

Tot nog toe het meest geboekt! In de eerste plaats vanwege de charme van dit arrangement. Rondje Sneek-IJlst arrangement is een belevenis en je kunt volop genieten van de grachten van Sneek, de Geeuw richting IJlst en de pittoreske grachten van het Elfstedenstadje IJlst. Evenals Sneek kreeg IJlst al vroeg (1268) stadsrechten. Daarmee is het de vierde stad (na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen) in Friesland die stadsrechten kreeg. Tevens was de stad bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie.

Rondje Sneek-IJlst

Het stadje IJlst is ontstaan aan de Oude Ee of Ye, een riviertje tussen de Zuiderzee of een voorloper ervan en de Middelzee. Aan dit riviertje dankt het stadje zijn naam. Hoewel van de Ee nog slechts fragmenten over zijn, is het overgebleven gedeelte een pittoreske gracht. Aan de ene kant, vlak voor de huizen, loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Vroeger werden deze aan het water grenzende tuintjes, “bleken” of “overtuinen” geheten, gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn nog steeds in particuliere handen en zijn, evenals het voormalige stadhuis, gebruikt als filmdecor voor De Schippers van de Kameleon. Het grachtje van IJlst met de prachtige overtuinen is één van de mooiste grachtjes van Friesland. En misschien wel van Nederland.

Op bezoek bij de molenaar *)

Houtzaagmolen “De Rat” ligt op deze route en het is de moeite waard om de molen te bezichtigen. Tegenwoordig is de molen nog volop in bedrijf. Vandaar dat er stammen liggen te wateren in de Geeuw om naderhand met behulp van windkracht in de molen te worden getrokken. Het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen en de geur van vers gezaagd hout is een belevenis. Al met al ervaar je nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim drie eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd. Tevens kan je genieten van de verhalen van de molenaar.

*) De molen is niet toegankelijk op zondag, maandag en dinsdag. Entree ca. € 2,00 p.p. voor de molen niet inbegrepen en separaat af te rekenen met de molenaar.

Rondje Sneek-IJlst

Kortom, dit Rondje Sneek-IJlst is gewoon een heerlijke middag varen met een lunch en een drankje aan boord. Dus genieten maar!

Programma:
11:00 varen.
12:30 lunch aan boord of op een picknickplaats.
13:30 aankomst op jouw opstapplaats.

Prijs voor motorschip Mark Twain, inclusief lunch aan boord en 2 non-alcoholische consumpties:
€ 54,00 per persoon op basis van 8 personen.
€ 63,00
per persoon op basis van 6 personen.
€ 86,00 per persoon op basis van 4 personen.
€ 134,00 per persoon op basis van 2 personen.

Dit arrangement is tevens mogelijk met LUXE LUNCH met o.a. zalmwraps en een flesje bubbels.
€ 58,00 per persoon op basis van 8 personen.
€ 73,00
per persoon op basis van 6 personen.
€ 94,00 per persoon op basis van 4 personen. 
€ 144,00 per persoon op basis van 2 personen.
Overige drankjes dienen apart te worden afgerekend.
Prijs voor sloep Caprice: op aanvraag.