12 Vaararrangementen Rondje Sneek-IJlst

Een juweeltje!

Dit Rondje Sneek-IJlst arrangement is een belevenis en u kunt volop genieten van de grachten van Sneek, de Geeuw richting IJlst en de pittoreske grachten van het Elfstedenstadje IJlst. IJlst heeft sinds 1268 stadsrechten. Het is daarmee de vierde stad (na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen) in Friesland die stadsrechten kreeg. De stad was bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie.

ijlst 2ijlst3gracht sneek
Het is ontstaan aan de Oude Ee of Ye, een riviertje tussen de Zuiderzee of een voorloper ervan en de Middelzee. Aan dit riviertje dankt het stadje zijn naam. Van de Ee zijn nog slechts fragmenten over. Eén ervan vormt de centrale as van het stadje en is een pittoreske gracht. Pal langs de huizen loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Deze aan het water grenzende tuintjes, “bleken” of “overtuinen” geheten, behoren bij de aan de grachten liggende huizen en werden vroeger gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn voor een deel nog steeds in particuliere handen en zijn, evenals het voormalige stadhuis, gebruikt als filmdecor voor De Schippers van de Kameleon. Het grachtje van IJlst met de prachtige overtuinen is één van de mooiste grachtjes van Friesland. En misschien wel van Nederland.

Op bezoek bij de molenaar *)

Houtzaagmolen “De Rat” ligt op deze route en is de moeite waard om te bezichtigen. De molen is nog volop in bedrijf. Stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout. Hier ervaart u nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd. U kunt genieten de verhalen van de molenaar. Het uitzicht vanaf het dek van de molen is verbluffend.

*) Entree ca. € 2,00 p.p. voor de molen niet inbegrepen en separaat af te rekenen met de molenaar.

Dit is gewoon heerlijk een middag varen met een hapje en een drankje aan boord.
Programma:
11:00 varen.
12:30 lunch aan boord of op een picknickplaats.
13:30 aankomst op uw opstapplaats.

Prijs voor motorschip Mark Twain, inclusief lunch aan boord en 2 non-alcoholische consumpties:
€ 55,00 per persoon op basis van 6 personen.
€ 68,00 per persoon op basis van 4 personen.
€ 117,00 per persoon op basis van 2 personen.

Dit arrangement is tevens mogelijk met LUXE LUNCH met o.a. zalmwraps en een flesje bubbels.
€ 59,00 per persoon op basis van 6 personen.
€ 77,00 per persoon op basis van 4 personen. 
€ 139,00 per persoon op basis van 2 personen. 

Overige drankjes dienen apart te worden afgerekend.

Prijs voor sloep Caprice               : op aanvraag.

Rondje Sneek