12 Vaararrangementen Oude ambachten

Bij de Oude Ambachten route neemt Kapitein Rob u mee naar een aantal overgebleven ambachten. Twee ervan bevinden zich in de houtstad IJlst.

Houtzaagmolen “De Rat” is een traditionele en nog werkende houtzaagmolen aan het water de Geeuw net even buiten de stad IJlst. De sloep kan voor de deur aanleggen en het is het mogelijk om een bezichtiging te doen. De houtzaagmolen wordt door vrijwilligers in stand gehouden. Stammen die liggen te ‘wateren’, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen en de geur van vers gezaagd hout. Hier ervaart u nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd. U kunt genieten van een kopje koffie en de verhalen van de molenaar. Het uitzicht vanaf het dek van de molen is verbluffend.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Nooitgedacht
is een voormalige fabriek in het pittoreske Elfstedenstadje IJlst die vooral bekend is geworden door de traditionele Friese schaatsen. Houtbewerkingsgereedschap was het belangrijkste product, en gedurende enkele tientallen jaren is er ook houten speelgoed vervaardigd. De firma was in vroegere tijden de grootste werkgever van de stad. Het huidige museum Houtstad IJlst ligt vlak naast de houtzaagmolen aan het water.
schaats
De Palingvisserij
behoort tot de oudste beroepen van Nederland. Helaas is het is hard op weg om een verdwenen ambacht te worden. We bekijken het domein van een echte palingvisser en zo mogelijk wordt er een rondleiding gegeven bij het bedrijf. U kunt dit prachtige ambacht nu nog zelf van dichtbij ervaren. Een pondje paling kopen is een mogelijkheid. Zolang de voorraad strekt natuurlijk.
paling 300x169fuiken

Programma:

11:00 uur varen vanaf uw opstapplaats naar houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst.
11:30 uur aanleggen bij de molen en bezichtiging.
12:00 uur aan boord terug en al varend door de stad IJlst lunchen.
12:30 uur bezoek aan het museum Nooitgedacht.
13:30 uur onder het genot van een hapje en drankje naar de palingvisser.
14:30 uur uitleg van de palingvisser.
15:30 uur aankomst op uw opstapplaats.

Prijs voor motorschip Mark Twain, inclusief lunch en 2 non-alcoholische consumpties aan boord:
€ 67,00 per persoon op basis van 6 personen.
€ 80,00 per persoon op basis van 4 personen.
€ 124,00 per persoon op basis van 2 personen.

Overige drankjes dienen apart te worden afgerekend.
Entreegeld voor Houtzaagmolen De Rat en het Museum Nooitgedacht dient u zelf ter plaatse te voldoen.
Prijs voor sloep Caprice               : op aanvraag.

Ambachtenroute